Veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból történő vasfém visszanyerés megvalósítása az ÉMK Kft.-ben

Projektazonosító: HU09-0063-A1-2013

Projekt címe: Veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból történő vasfém visszanyerés megvalósítása az ÉMK Kft.-ben

Projektgazda/Projekt Promoter

ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Megvalósítási időszak/Implementation period

2014.03.01. - 2016.03.31.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

253 808 251 HUF/ 895 583,1 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

159 004 951 HUF/ 561 061,93 EUR

Projekt aloldal

A Sajóbábonyi Vegyipari Parkban, az ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft.-nél a Norvég Alap támogatásával valósult meg az a beruházás, amellyel a veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból vasfémeket nyernek vissza, így csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét.

A vállalkozás veszélyes és nem veszélyes hulladékok begyűjtését, szállítását, előkezelését, valamint ártalmatlanítását végzi. Az égetéssel történő veszélyeshulladék-ártalmatlanítás során a hulladék fajtájától függően 2–30 %-ban salak keletkezik, amely szintén veszélyes hulladék, ezért ezt veszélyeshulladék-lerakókban szükséges elhelyezni. A salakban azonban jelentős mennyiségű újrahasznosítható vasfém is található. A projekt célja a korábban nem hasznosított fémhulladék visszanyerési technológiájának kidolgozása és megvalósítása volt az ÉMK Kft.-nél. Az új technológia segítségével kevesebb salakanyag kerül a vállalat hulladéklerakójába, amelynek így az élettartalma növekszik, és egyúttal csökken a környezet terhelése.

A projekt zárásával bevezetésre került egy új hulladék-/veszélyeshulladék-kezelési technológia az ÉMK Kft.-nél.

Az épületnek, az új eszközöknek és az elszívó berendezéseknek köszönhetően a technológiával közvetlenül érintkező munkavállalók számára biztonságosabb, zöld munkahelyi körülmények kerültek kialakításra.

A projektben vállalt további indikátorok mérése a fenntartási időszak első évének végén lesz lehetséges.

 

Médiamegjelenések:

Hulladékcsökkentés fémvisszanyeréssel az ÉMK Kft.-nél!

Új, veszélyes hulladékot tovább hasznosító technológia kiépítése az ÉMK Kft-nél!