Újszerű gumihulladék-hasznosító eljárást alkalmazó működő üzem bővítése

Újszerű gumihulladék-hasznosító eljárást alkalmazó működő üzem bővítése

Projektazonosító: HU09-0094-A1-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Pannon Tyre Recycling Zrt.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Szent Istvan University

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.05.01. – 2017.04.30.

01/05/2016 – 30/04/2017

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

---------------

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

BOOST Global Innovation AS

Összköltség / Total budget (EUR)

456 466 580 HUF 1 503 018,04 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

226 591 000 HUF 746 101,42 EUR

Projekt aloldal

Magyar kutatók és feltalálók dolgozták azt az új, hazai, EU-s és részben nemzetközi szabadalommal védett pirolízis technológiát, melyet az elmúlt 7 évben ipari léptékben is sikeresen teszteltek a balatonfűzfői Ipari Parkban működő pirolízis üzemben.

Az üzem hatékony és környezetbarát módon képes a gumihulladék hatékony újrafeldolgozására úgy, hogy az energiaipar, vegyi-, kozmetikai-, vagy gyógyszeripar számára felhasználható, vagy éppen a gumigyártásba visszaforgatható alkotóelemeire (eladható termékekre) bontja. A rendszer képes feldolgozni a szövetes, illetve acélszálat tartalmazó gumiabroncsot, más ipari gumihulladékot, ipari gyártási selejtet, illetve ezek elegyét, tekintet nélkül a hulladék összetevőire.

A Norvég Alap által támogatott kutatás-fejlesztési projekt célja a korábbi kísérleti üzem bővítése és az ott alkalmazott pirolízis technológia kutatással való továbbfejlesztése volt. A beruházás eredményeként az üzem korábbi kapacitása megnégyszereződött, és alkalmassá vált magas minőségű olaj és széntermékek nagyipari méretekben történő előállítására.

A projekt legfőbb közvetlen környezeti hatása, hogy segítségével évente 5.000 tonna, a környezetet tartósan terhelő gumihulladék hasznosul, értékes anyag teremtődik az energiaszektor és a vegyipar, vagy – az aktív szén előállítása révén - akár a környezetipar számára. A technológia nagyüzemi validálása is megtörtént, így a technológia-transzfer révén további üzemek jöhetnek létre, és középtávon akár több százezer tonna hulladék is hasznosulhat a jövőben.