Törékeny

Törékeny

Projekt azonosító: HU01-0014-COOPER-B1-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

Szegedi Focus Műhely Kortárs Színházi és Összművészeti Alapítvány/ Szeged Focus

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.11.01- 2018.04.30

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Stiftelsen Hedda

Összköltség / Total budget (EUR)

9 211 269 HUF/29 523 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

9 211 269 HUF/29 523 EUR

 

A nők elleni erőszak napjaink egyik legjelentősebb társadalmi problémája. A téma tabusítása és az intézményes szinten is megjelenő áldozathibáztatás tovább mélyítik a nehézségeket mind a bántalmazásos esetek felismerésében, mind az áldozathoz való megfelelő viszonyulásban, mind pedig a hasonló esetek megelőzésében. Kutatások igazolják, hogy kizárólag büntetőjogi felelősségre vonással nem szüntethető meg az erőszak, ehhez társadalmi szemléletváltásra van szükség.
A projekt célja ezért az, hogy művészeti eszközök segítségével felhívjuk a figyelmet a nők elleni erőszakra, valamint népszerűsítsük azokat a módszereket, amelyek segítségével a férfiak felléphetnek a nők bántalmazása ellen. Tehát elsődleges célcsoportunk a fiatal fiúk és férfiak, azaz a felnövekvő generáció. Ha köreikben elfogadhatatlannak minősül a bántalmazás, azzal figyelemre méltó lépést teszünk a nők elleni erőszak teljes felszámolása felé vezető úton.
A projekt első lépéseként norvég partnerünk közreműködésével egy tanulmányút során elismert szakemberek segítségével megismerkedünk a nők elleni erőszak jellegzetességeivel, dinamikájával, az áldozatok megsegítésének lehetséges módjaival, valamint a férfiaknak a bántalmazás felszámolásában betöltött szerepével.
A tanulmányút tapasztalataira építve létrehozunk egy nyomozószínházat színházi eszközök segítségével, amelynek főszereplője egy bántalmazott nő. Az érzékenyítő előadás célja, hogy képessé tegyük a résztvevőket az erőszak felismerésére és az áldozatok segítésére. A nyomozószínházat egy konferencia keretében mutatjuk be, ahol hazai a civil szervezetek, neves előadók gyakorlatorientált szemináriumai és előadásai mellett projektpartnerünk segítségére is számítunk a résztvevők szemléletformálását illetően. A konferencia során a résztvevők (megfelelő szakmai segítséggel) művészeti akciókat terveznek, melyeket figyelemfelkeltő szándékkal kivisznek az utcára. A konferenciát követően a nyomozószínházat 5 helyi középiskolában is bemutatjuk.