TérTáncKoncert

TérTáncKoncert

Projektazonosító: HU07-0205-B2-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Budapesti Fesztiválzenekar

Budapest Festival Orchestra

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség - Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság /

Prime Minister’s Office, Deputy State Secretariat Responsible for Cultural Heritage, Social Affairs and Major Cultural Investments

 

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016. május 1.-2017. április 30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Demokratikus Ifjúságért Alapítvány

Foundation for Democratic Youth

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

57 233 529 HUF/ 188 454,16 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

42 693 021 HUF/ 140 576,3 EUR

Projekt aloldal

A TérTáncKoncert projekt célja a magyar társadalomban észlelhető feszültségek csökkentése roma és nem roma társadalmi csoportok, különös tekintettel az iskoláskorú gyermekek és szüleik közötti megértés, párbeszéd, együttműködés előmozdítása érdekében. Ezt egy közös kulturális projekt, a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) által kezdeményezett TérTáncKoncert révén, valamint roma és nem roma emberek, közösségek kreatív folyamatokon keresztüli önkifejezésének elősegítése révén kívántuk megvalósítani 5 térségben a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány segítségével.  Elsődleges célcsoportunk 18 magyarországi település 23 iskolájának kb. 500 hátrányos helyzetű diákja, továbbá a kiválasztott térségekben a diákokkal kapcsolatban álló, közösségszervező szerepre alkalmas fiatalok és felnőttek, valamint a többségi társadalom tagjai.

A projekt főbb eredményei: A projektben létrehoztunk egy közös művészeti alkotást, a TérTáncKoncertet, ahol mintegy 500 diák táncolt a Hősök terén a Fesztiválzenekar kíséretében több ezres közönség előtt. A TérTáncKoncert sokarcú közösségi kulturális esemény: egyrészt a bevont gyerekek részeseivé, sőt, táncuk révén társalkotóivá váltak egy világszínvonalú szimfonikus zenekar koncertjének. Erre az élményre építve, ezt feldolgozva egy közös táborozást követően 5 színtéren segédkeztünk (Apátfalva, Berettyóújfalu, Budapest, Ózd, Salgótarján) kreatív kisközösségek létrehozásában. Az ezek kialakításában közreműködő helyi „katalizátoroknak” képzést és mentorálást biztosítottunk, hogy a folyamat végén a mi segítségünk nélkül is képesek legyenek közösségeket működtetni. A projekt 2. felében újabb táncpróba-sorozatot indítottunk, melyek összegzéseként 5 regionális eseményen találkoztak, ismerkedtek, és léptek fel a gyerekek egymás, valamint a szülők, családtagok, barátok előtt.

Ezeken felül a BFZ interaktív zenei programot szervezett a résztvevő gyerekek számára Budapesten és a regionális találkozók színhelyein is.

 

Médiamegjelenések:

TérTáncKoncert - Élménytábor Hollókőn

Budapesti Fesztiválzenekar

Idén is a Hősök terén ünnepelnek a TérTáncosok!

Felszabadulni a mozgásban- Így készülnek a tértáncos gyerekek Cserdiben a Hősök terére

“Élménye egy életre szól” – újra tértánckoncert a Hősök terén

TérTáncKoncert 2015 Fischer Ivánnal és a Budapesti Fesztiválzenekarral (a kulisszák mögött)

BFZ Tér Tánc Koncert 2016 - Hősök tere

Budapesti Fesztiválzenekar - TérTáncKoncert

Fischer Iván a West Side Story-ról

Szombaton lesz a TérTáncKoncert a Fesztiválzenekarral

Hátrányos helyzetű gyerekek táncolnak a fesztiválon

Fotók: Ötszáz gyerek bulizott a Hősök terén

Ma délután ötszáz roma és nem roma gyerek táncol a Hősök terén

TérTáncKoncert a Fesztiválzenekarral