Szamossályi és Elverum az idősekért

Szamossályi és Elverum az idősekért

Projekt azonosító: HU11-0004-B1-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

Szamossályi Község Önkormányzata/ Local Government of Szamossályi

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.07.01- 2017.10.31

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Elverum Kommune

Összköltség / Total budget (EUR)

7799812 HUF/24999 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

7799812 HUF/24999 EUR

 

Szamossályi és Elverum számára a PO és a VÜ által szervezett partnerkeresési rendezvény adott lehetőséget a találkozásra és a megbeszélésre e programon belül. A találkozón világossá vált, hogy mind Szamossályi mind Elverum számára az idősellátás a prioritási lista élén áll. E tervezett kis projektnek a célja a települések közötti együttműködés ösztönzése és a hatékonyság növelése közösen, a bilaterális együttműködés erősítése és a tapasztalatok megosztása. Szeretnénk fejleszteni településeink és önkormányzataink intézményi és humán kapacitásait az együttműködésen keresztül, amely ezáltal hozzájárulhat a fenntartható helyi gazdaság fejlesztéséhez és a társadalmi fejlődéshez, ily módon segítheti a meglevő gazdasági és társadalmi egyenlőtlenség megszüntetését Európában.
Két tanulmányutat tervezünk, workshoppal Elverumban és Szamossályiban. E workshopok eredménye lesz a közös projekt ötlet és a tanulmány, amely Szamossályi és mikro régiója számára tárja fel az idősellátás fejlesztésében rejlő lehetőségeket. A mikro régió Gyügye, Szamosújlak, Cégénydányád, Hernádszeg és Szamossályi településeket öleli fel. A járás 49 további önkormányzatot ölel fel a térségben. Szamossályi egy Idősek Otthonával rendelkezik, 50 férőhellyel és Elverumnak van egy folyamatban levő projektje, amely az idősellátás fejlesztésére irányul főleg technológiai szempontból e téren.
A partnerek be szeretnék vonni a lakosságot is: a közös tervekbe beépíthessük az ő elvárásaikat és véleményüket is. Sajtótájékoztatót szervezünk és híreket közlünk a honlapon a projekt végrehajtása során már a kezdetektől. Az idősellátás egy olyan önkormányzati szolgáltatási terület mind Norvégiában mind pedig Magyarországon, amely sok szempontból nagyon fontos a közösségek vezetőinek: a családok változó szerepe és a társadalmi csoportok közötti szakadékok elmélyülésével nagyon sok az idős ember vidéken segítség és ápolás nélkül. Ez egyre nagyobb erőfeszítések megtételét eredményezi az önkormányzatok részéről.