PICTURE Budapest–Østfold: Művészi beavatkozások szerepe (poszt-)indusztriális környezetben

PICTURE Budapest–Østfold: Művészi beavatkozások szerepe (poszt-)indusztriális környezetben

Projektazonosító: HU07-0221-B1-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Artopolis Egyesület

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség, Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.06.01.-2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Scenekunst Østfold v/ Østfold kulturutvikling

Összköltség / Total budget (EUR)

 

46 404 565,73 HUF/ 152 797,38 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

41 689 738 HUF/ 137 272,76 EUR

Projekt aloldal

A projekt fő célja a köztéri és helyspecifikus művészeti intervenciók lehetséges szerepének kutatása volt (poszt-)indusztriális környezetben. A bilaterális együttműködés lehetővé tette, hogy a hasonlóságokon és a különbségeken keresztül, az eltérő tapasztalatoknak és módszereknek köszönhetően tanulhassunk egymástól, valamint a projektbe bevont külső, más szektor-beli partnerektől.

Nyílt pályázati felhívás útján választottuk ki a közreműködő művészeket (norvég részről 5, magyar részről 6 főt), akik között szerepeltek előadó- és vizuális művészek, látvány- és hangtervezők, valamint kreatív designerek. 

2017. januárja és áprilisa között megvalósítottunk 1-1 szemináriumot és 1-1 workshopot Csepelen, valamint a norvégiai Moss-ban és Fredrikstad-ban. 

A négynapos szemináriumok keretében – a művészek helyszíni szemléjén kívül – nyilvános szakmai szimpóziumokat is szerveztünk, amelyek célja az volt, hogy tágabb kontextusba helyezzék a projekt témáját. A szimpóziumokra mindkét esetben kb. 25-35 „külsős” érdeklődő volt kíváncsi.

A 10-10 napos workshopok esetében a norvégiai munka zártkörű, csak a meghívott vendégeknek tartott projekt-demonstrációval zárult, kb. 40 érdeklődő részvételével, a budapesti workshop végén viszont a művészeti beavatkozásokat a nagyközönség is láthatta egy kétnapos minifesztivál keretében (amely a jegyeladások alapján kb. 185 nézőt vonzott). Az eseményekre meghívtuk más szektorok képviselőit, helyi vállalkozókat és beruházókat is, akik Budapesten ugyan kisebb számban érkeztek, ám ily módon az esemény híre és népszerűsége hozzájuk is eljutott.  

Az együttműködés eseményeiről egy magyar és egy norvég újságíró rendszeres bejegyzésekben számolt be a projekt blogján, továbbá azokról gazdag fotódokumentáció, egy film és egy mintegy 120 oldalas kiadvány is született.