Összefogással helyi szinten az idősek jobb életéért

Összefogással helyi szinten az idősek jobb életéért

Projekt azonosító: HU11-0003-B1-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

 Abasár Község Önkormányzata/ Local Government of Abasár Municipality

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.07.17- 2017.10.31

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Elverum Comune

Összköltség / Total budget (EUR)

7799884 HUF/24999 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

7799884 HUF/24999 EUR

 

Abasár és Elverum önkormányzatai bilaterális együttműködésének fókuszában tapasztalatcserét és közös gondolkodást elősegítő projekt események és közös projekt koncepció kidolgozása áll, az idősellátás területén belül külön fókusszal a közösségfejlesztésre, lakossági együttműködésre, település közi együttműködésre, valamint a legjobb gyakorlatok cseréjére  az önkormányzati szolgáltatás-nyújtás, idős ellátás, ifjúság politika és fenntartható fejlődés területein. A projekt  keretében Abasár prominens vezetői tanulmányozzák a norvég innovatív megoldásokat, együttműködési formákat az idősellátás területén, Elverum szakértői pedig személyes tapasztalataival segíti a helyi résztvevők munkáját. A norvég és magyar tapasztalatok és az online közös munka, valamint a Magyarországon helyi és térségi szereplők körében végzett igényfelmérés alapján, tanulmány és közös projektkoncepció kidolgozására kerül sor. Mind a tevékenységek, mind pedig koncepció kidolgozása során külön hangsúlyt kapnak a jó kormányzás, nők és férfiak közötti esélyegyenlőség, valamint a fenntartható fejlődés szempontjai. 
Mindkét partner számára hosszú távú előnyökkel járó, fenntartható együttműködést építünk ki. A projekt a következő tevékenységeket tartalmazza:
1.    Tanulmányút Elverumba Abasárról az idősellátás norvégiai  megoldásainak,  és közösségfejlesztésre gyakorolt szerepének tanulmányozása céljából – 10 résztvevő, 2-3 napos szakmai út Elverumba 
2.    norvég delegáció Elverumból Magyarországra az idősellátás fejlesztésének támogatása 
3.    Helyi workshop 30 helyi szereplővel a Mátra régióban az eredményekről és a lehetséges együttműködési területekről az idősellátás és a közösségi fejlesztés témájában 
Részletes, széleskörű, mindkét fél számára hasznos tanulmány és projektkoncepció kerül kidolgozásra, amely lehetővé teszi az önkormányzatok térségi összefogását a Mátrában. Elverum a munkába bevonja a Sør-Østerdal megyei önkormányzat képviselőjét is.