Nyomásos rétegcsökkentés és kiegészítő technológia fejlesztése az automatív díszítőelemek területén

Nyomásos rétegcsökkentés és kiegészítő technológia fejlesztése az automatív díszítőelemek területén

Projektazonosító: HU09-0065-A2-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

MONO-Ipolyfabric Kft.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Szent Istvan University

Megvalósítási időszak/Implementation period

2014.09.01. – 2016.03.31.

01/09/2014 – 31/03/2016

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-----------

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

------------

Összköltség / Total budget (EUR)

465 150 378,91 HUF/ 61 641 321,03 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

191 373 647 HUF/ 675 277,51 EUR

Projekt aloldal

A Mono-Ipolyfabric Kft. által megvalósított projekt célja olyan „zöld ipari” autó belső díszítőelem gyártási eljárás kifejlesztése volt, melynek köszönhetően a korábbi technológiával legyártott elemek rétegszerkezete a stabilitás és a tartósság megőrzése mellett drasztikusan redukálódott olyan innovatív módon, hogy a termékek továbbra is megfeleljenek a nagyon szigorú autóipari teszteljárásoknak.

A cég kutatómérnökei elemezték és lefektetették a lehetséges kockázatokat a rétegstruktúra változtatásával kapcsolatban, véglegesítették az elemek lehetséges variációit és kiválasztották a tesztelések tárgyát jelentő termék darabokat.

A cég munkatársai megtervezték, legyártatták a kísérleti gyártáshoz szükséges eszközöket (préselő eszközök, speciális fröccsöntő szerszámok, CNC marógépek, készülékek és PUR injektáló szerszámok).

A kiválasztott dekorelemekből legyártott négy sorozat került tesztelésre, utánállításra a kutatási tervek teljesítések érdekében. Végül az utolsó körös tesztelés és kiértékelés már a cég aktuálisan gyártott termékein történt meg.

A kutatás-fejlesztésnek köszönhetően a MONO-Ipolyfabric Kft. által gyártott prémium autó belső díszítőelemek rétegszerkezet vastagsága 30%-kal, a gyártási folyamat gépideje 45%-kal, a hulladékanyag termelődés fajlagosan 20%-kal, míg károsanyag kibocsátás éves szinten mintegy 10%-kal csökkent.

A 1,5 éves kutatás eredményeként, a kifejlesztett technológiának köszönhetően a standardizálhatóbb és környezetbarát termékek gyártása a MONO-Ipolyfabric Kft-t olyan stratégiai előnyhöz juttatják, mellyel komoly versenyelőnyt jelent az autóipari díszítőelemek beszállítói között.