Közös Kincsünk a Kultúra

Közös Kincsünk a Kultúra

Projekt azonosító: HU07-0001-C2-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

Besenyszögért Alapítvány/ Besenyszögért Foundation

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.04.01- 2017.10.31

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Félagið Ísland-Ungverjaland

Összköltség / Total budget (EUR)

2 490 000 HUF/7 980 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

2 490 000 HUF/7 980 EUR

 

A Besenyszögért Alapítvány 1995 óta működő nonprofit szervezet. Fő célja a tárgyi, társadalmi és kulturális örökség megőrzése és népszerűsítése. Donor partnerünk az Izlandi Magyar Kulturális Társaság célja a magyar nyelvnek, kultúrának megőrzése és terjesztése az Izlandon élő magyarok között, a magyar kultúra bemutatása az Izlandon élő nem magyar nemzetek számára. 
Mindkét projekt partner célja közös: a kulturális értékek őrzése. Ennek érdekében született meg a Közös Kincsünk a Kultúra projekt, amely legfontosabb célja a kultúra, ezen belül az előadóművészetek (zeneművészetek), valamint a kulturális kincsek (hagyományos vidéki, paraszti és roma kiállítási tárgyak) multikulturális területeken megvalósuló jógyakorlatainak bemutatása – átadása és megismerése – átvétele, a helyi intézmények, szervezetek aktivizálása és együttműködések generálása. 
A projekt a céljait két workshop, jógyakorlat cserék és megfelelő disszemináció segítségével éri el a következő témakörökben:
1. A zene, mint a kulturális sokszínűség előmozdítására alkalmas eszköz – együttműködések kialakítása, szakmai hálózatok építése.
2. Élő hagyományok Magyarországon – Hagyományos paraszti életmódhoz és az alföldi roma kultúrához kapcsolódó kulturális örökség kiállításokon történő bemutatása az elmúlt 16 év gyakorlatában.
3. Magyar kulturális értékek terjesztésnek lehetőségei Izlandon.
4. Izlandi jógyakorlatok megismerése különös tekintettel a zenére és sagakra, a  kapcsolódó kulturális közösségi események szervezésének tapasztalataira.
A projekt a már működő jógyakorlatokon keresztül a kulturális örökség területén elősegíti, hogy jól működő partnerségi kapcsolatok épülhessenek ki a kulturális területen tevékenykedő szervezetek és a donor országokban működő szervezetek között, amely együttműködés a működő tapasztalatok átadásán kívül a kulturális sokszínűség előmozdítását is segíti, mert két nemzet (magyar és izlandi) három kultúrkörét (magyar, roma és skandináv) inkluzív módon is  érinti.