Környezettudatos kikötő kialakítása érzékeny ökoszisztémájú tavakon

Környezettudatos kikötő kialakítása érzékeny ökoszisztémájú tavakon

Projektazonosító: HU09-0119-A1-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Balaton Dock Korlátolt Felelősségű Társaság

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem/Szent István University

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.05.01. - 2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

 

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

 

Összköltség / Total budget (EUR)

417 993 750 HUF 1 376 337,67 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

256 769 584 HUF/845 471,14 EUR

Projekt aloldal

A projekt eredménye egy olyan komplex rendszer és technológiai leírás, mely a kikötői vízminőség védelmemnek jelentős eszközévé válhat. Az eredmény két jól elkülönülő elemből áll:

  • Az egyik egy világszínvonalú vízminőség monitoring és beavatkozást támogató rendszer létrehozása.
  • A másik a vízminőség megőrzését és javítását szolgáló szűrési eljárások rendszerhez kapcsolását leíró technológiai leírás. Illetve az ennek kapcsán létrehozott konkrét víztisztító eljárást implementálása.

A projekt első elemeként kiépítésre kerül a felszíni víz főbb változóinak mérésére alkalmas egyedülálló és komplex mérőrendszer, amelynek alkalmazásával detektálhatóvá válnak a befogadó természetes minőségét hátrányosan befolyásoló olyan körülmények, melyek károsak lehetnek az emberi egészségre, az élővilágra vagy a környezet más elemeire, illetőleg károsíthatják az anyagi javakat. A passzív mintavevő technikákhoz képest az új, innovatív, a határértékekhez köthető automatizált mintavevő technikák alkalmazásával gyorsabban és pontosabban lehet detektálni az esetleges szennyeződéseket. A kialakítandó rendszer képes arra, hogy folyamatosan detektálja a kikötőbe érkező, valamint a kikötőben tartózkodó víz állapotát illetve az egyes változókra beállított határértékek átlépése esetén automatizált mintavételt valósítson meg. Az automata mintavevő eltárolja a mintát további vizsgálatok céljára. A kialakítandó rendszer képes lesz arra is, hogy a folyamatos monitoring mérések kapcsán beavatkozási és tájékoztatási protokollokat indítson el ezáltal felgyorsítva a vízminőség megőrzését szolgáló komplex beavatkozások végrehajtását is.

A projekt második eleme a beavatkozási protokollokhoz kapcsolódó szűrési és aktív tisztítási eljárások leírása mellet egy a helyi sajátosságokra kialakított folyamatos biológiai alapú víztisztító megoldást is telepít.

A konkrét tisztítási eljárást a projekt során a hidrobiológiai felmérés és kiértékelést követően a projekt kutatói az eredményeknek megfelelően differenciálják. A megoldás alapja a csatornába (Balatonfenyvesi megvalósulási helyszínen) és kikötő fenekére telepített biológiai alapú passzív tisztító telepek (kagylótelepek és biológiai hordozókra telepített élőbevonat, mely olyan élőlény-együttes, ahol szervetlen tápanyagot hasznosító autotróf szervezetek élnek együtt, a velük táplálkozó, vagy közöttük megbúvó heterotróf élőlényekkel). A megvalósuló víztisztító eljárás részletes leírása a kapcsolódó feladatoknál.