Kétoldalú kapcsolatok kialakítása a skandináv családtámogatási modell jó gyakorlatainak feltérképezése érdekében

Kétoldalú kapcsolatok kialakítása a skandináv családtámogatási modell jó gyakorlatainak feltérképezése érdekében

Projekt azonosító: HU01-0028-COOPER-B1-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

Ampók Alapítvány a Kisgyermekeket Nevelő Családok Lelki Egészségéért/ Ampók Foundation for the Mental Health of Families with Young Children

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.10.01- 2018.03.31

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Norsk senter for menneskerettigheter

Összköltség / Total budget (EUR)

8 722 883 HUF/27 957 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

8 722 883 HUF/27 957 EUR

 

Jelenleg Magyarországon a gyermekek születését követően a leggyakrabban az anya marad otthon, amely jellemzően a GYED/GYES teljes ideje alatt így marad. Emiatt a nőknek nehezebb karrierjük fejlesztése és ez munkaerő-piaci hátrányt jelent számukra (bérrés, üvegplafon, munkaerő-piaci szegregáció). A családtámogatási rendszerek (amelynek a GYES/GYED idejére történő szabadságolás egy eleme) lényege a gyermekvállalási kedv emelése és fokozása, ez azonban Magyarországon továbbra is elmarad a várt és kívánatos szinttől. 
A norvég partnerrel (Norwegian Center for Human Rights) kialakítandó kétoldalú együttműködés során a legfőbb cél, hogy közös nemzetközi kutatás keretében megvizsgáljuk a skandináv családtámogatási modell jogi környezetét és a támogatási formáit, és közös munkával összegyűjtsük azok legjobb gyakorlatait. Cél, hogy olyan összefoglaló tanulmány és ajánlásgyűjteményt alkossunk, amely alapot teremthet a hazai szakpolitikai döntéshozóknak arra, hogy az aktuális jogszabályokat áttekintsék, adott esetben módosítsák azokat, így fejlesztve a hazai családtámogatási rendszert. 
A kutatás és ajánlásgyűjtemény mellett cél, hogy egy olyan rövid videót készítsünk, amelyet társadalmi célú reklám keretében bemutatható és terjeszthető. A videó célja, hogy népszerűsítse az édesapák főállású szülőként történő otthon maradását (paternity leave) az GYES/GYED időszak egy bizonyos részében.

Kiemelt cél, hogy az Ampók Alapítvány és a donor partner között egy állandósult, a jövőben is jól használható szakértői hálózat jöjjön létre a további közös kutatások elősegítése és megalapozása érdekében.