J. Fosse Alvás című drámájának bemutatása

J. Fosse Alvás című drámájának bemutatása

Projektazonosító: HU07-0232-B1-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség – Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság /

Prime Minister’s Office, Deputy State Secretariat Responsible for Cultural Heritage, Social Affairs and Major Cultural Investments

 

 

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.07.01. - 2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Magyar Írószövetség

Pesti Magyar Színház

Skandináv Ház Alapítvány

Theatrum Scholae Közhasznú Alapítvány

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

 

Összköltség (Ft)/ Total budget (EUR)

66 000 000 HUF/217 319,72 EUR

EGT támogatás összege / EEA Grant (EUR)

59 400 000 HUF/195 587,75 EUR

Projekt aloldal

A projekt a világhírű kortárs drámaíró, Jon Fosse Alvás című darabjának magyarországi ősbemutatóját célozza Deres Péter dramaturg fordításában. Fossét egyre gyakrabban nevezik az „új Ibsen”-nek, Fosse „minimalistább”, szófukarabb, mint zseniális elődje. Fosse előszeretettel mellőz minden írásjelet – s így nemcsak többértelművé tágítja szövegeit, szöveg-folyamait, hanem a mindenkori rendezőknek, színészeknek is több lehetőséget kap a textusok megfejtésére. Fosse mindig explicit módon, csúsztatások és kompromisszumok nélkül tárja fel az emberi lélek és kapcsolatok legmélyebb titkait, tabuit Kendőzetlen, a szó szoros értelmében vett emberi (sors)történetek ezek. Fossét igen kedvelik az egyszerűsége miatt is – ám ez az egyszerűség mindig elképesztő mélységgel, bölcsességgel, ember- és világismerettel párosul. Fosse káprázatos nagyvonalúsággal képes olyan univerzális problémákról írni, mint a férfi és nő kapcsolata, a szerelem, a gyűlölet, a hűség, a halál… Egy Fosse-bemutató mindig eseményszámba megy a világ színpadain – így Magyarországon is. Ezidáig több mint 30 darabját játszották kb. 800 különböző előadásban. Az Alvás című színdarab ráadásul magyarországi premier lenne. Komplex programunk részeként partnerszervezetünkkel, a Skandináv Ház Alapítvánnyal workshopot szervezünk Jon Fosse, illetve további két meghívott kortárs norvég szerző és színész kollégá(i)nk részvételével. Ezen az interaktív író-olvasó találkozón az érdeklődők betekintést nyerhetnek a norvég irodalom fejleményeibe, múltjába és jelenébe, megismerhetik a meghívott szerzők életművét, s részleteket hallhatnak a vendégeink régi-új – sőt, esetleg még ki sem adott – munkáiból színész kollégá(i)nk előadásában. Az általánosabb kérdéseket érintő közönségtalálkozó mellett a szakma képviselőinek (dramaturgoknak, íróknak, stb.) további speciális workshopot is tartunk: A workshop részeként meghívott magyar szakértők, a norvég irodalom jeles kutatói tartanak előadásokat az alábbi témákban:

1. Kortárs norvég próza

2. Kortárs norvég líra

3. Kortárs norvég dráma

A magyar kollégák, szakértők, előadók kiválasztásában, részvételük koordinációjában, utaztatásában projekt partnerként a Theatrum Scholae Közhasznú Alapítvány segítségét kívánjuk igénybe venni. A norvég kollégák, szakértők, előadók kiválasztásában együttműködő partnerként a Magyar Írószövetség segítségét kívánjuk igénybe venni.

További meghívott vendégek:

• művészeti folyóiratok képviselői

• könyvkiadók képviselői

• felsőoktatás szakirányú képzéseinek oktatói és hallgatói

• sajtó kulturális rovatainak képviselői

A workshop napját Jon Fosse Alvás című drámájának premiere zárja – amely egyben magyarországi ősbemutató is lesz. A projekt megvalósításának televíziós technikával történő dokumentálását tűztük ki célul a hivatásetika és a közszolgálat jegyében. A bemutatandó előadás létrehozásának minden egyes készülési/kivitelezési fázisát szeretnénk ismeretterjesztési formában rögzíteni, a díszlet– és jelmeztervezéstől kezdődően, azok kivitelezésén keresztül, a próbákon át, egészen a bemutatóig. Az egyes színházi szakmákról külön-külön már készültek a közelmúltban kisfilmek, azonban az általunk tervezett 50 perces werkfilm tudomásunk szerint eleddig példa nélküli a magyar színházi- és televíziós kultúrában. A filmet természetesen oktató anyagként szeretnénk térítésmentesen közkinccsé tenni (norvég feliratozással is), amely bizonyosan a tudásköz-vetítés hatékony eszköze lehet. Küldetésünknek tekintjük, hogy a bemutatandó előadással, az ahhoz kapcsolódó workshoppal, valamint általában vetten a színházzal kapcsolatos ismeretanyag szakmák szerinti taglalásával, illetve összegzésével, ritkán vagy soha nem hallott érdekességeken keresztül, valamennyi korosztály számára élményszerűen fellapozzunk egy olyan képeskönyvet, amelynek segítségével a norvég – magyar kulturális örökség hozzáférhetőségét, bemutatását és megőrzését is elő kívánjuk segíteni.

 

Médiamegjelenések:

Jon Fosse: Alvás - egy színházi előadás születése

Hámori Ildikó és Csőre Gábor próbál - JON FOSSE: ALVÁS

A skandináv krimik világát idéző norvég drámát mutat be a Magyar Színház

Alvás – Egy lakás lakóinak magánélete a Pesti Magyar Színházban

A dicstelenség árnyai – Jon Fosse: Alvás a Pesti Magyar Színházban

ALVÁS – Jon Fosse drámája