Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására

Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására

Projektazonosító: HU09-0095-A1-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Inno-Water Kutató és Környezetvédelmi Szolgáltató Zrt.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.05.01. - 2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Érd és Térsége Szennyvízelvezetési- és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás, Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont (Talajtani és Agrokémiai Intézet)

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Norsk Institutt for Bioøkonomi

Összköltség / Total budget (EUR)

130 579 255 HUF 429 961,33 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

122 757 255 HUF 404 205,65 EUR

Projekt aloldal

A szennyvíziszapok konvencionális komposztálásának alternatív technológiája a vermikomposztálás, amikor a kiindulási alapanyagba trágyagilisztákat juttatnak, így a szerves anyag lebontásának és átalakulásának hatékonyságát giliszták tevékenységével növelik. Vermikomposztálással, a konvencionális komposztáláshoz képest agronómiai értékében magasabb színvonalú termék állítható elő a kész anyag olyan tulajdonságai miatt, mint a kedvező szemcseméret-eloszlás, növények számára könnyebben felvehető tápanyagok és növényi növekedés-serkentő vegyületek jelenléte, nagy metabolikus enzim aktivitás, jobb minőségű huminsav és humuszanyag tartalom. Mindezek mellett bizonyos szervetlen szennyezőket a giliszták képesek a közegükből kivonni és szervezetükben akkumulálni, és elősegítik a szerves szennyezők bontását is.

A projekt fő célkitűzése a szennyvíziszap vermikomposztálási technológiájának a fejlesztése volt, ami a konvencionális komposztálás alapjaira épült. A projekt során kis- és félüzemi léptékű prizmás kísérletekben határoztuk meg a vermikomposztálási folyamat lehetőségeit és korlátait.

 A kísérletek eredményeként létrehozott eljárás az 50/2001 (IV.3) Kormányrendelet és a 36/2006 (V.18) FVM rendeletben előírt nevesített szennyezők (melyek közül a kiindulási anyag az ásványi olaj tartalom (TPH), réztartalom és talajhigiéniai paraméterek tekintetében lépte túl a határértékeket) mindegyikénél a tervezett indikátorcéloknak megfelelő csökkenést értünk el.


Médiamegjelenések:

Földigilisztás szennyvíziszap komposztálás Érden

Földigilisztás szennyvíziszap komposztálás Érden

Szennyvíziszapból trágyát

https://issuu.com/maraton/docs/erd_160720

Lezárult az egyedülálló gilisztahumusz-projekt