Tartalom megjelenítő

Eredmények az EGT és Norvég Alapok 2009-2014 időszakának Záró Stratégiai Jelentéséből

Magyarországon az EGT és Norvég Alapok 2009-2014 programozási időszakának előkészítési és végrehajtási folyamata 2011 októberében kezdődött az Együttműködési Megállapodások aláírását követően. Norvégia, Izland és Liechtenstein támogatásának köszönhetően közel 600 projekt került megvalósításra. Az EGT és Norvég Alapok átfogó céljai – gazdasági és társadalmi különbségek csökkentése, valamint a kétoldalú kapcsolatok erősítése – kiváló alapot teremtettek a hazai fejlesztésekhez. A végrehajtási időszak alatt javuló tendenciát mutató magyar gazdasági és társadalmi helyzethez, valamint fejlesztésekhez nagymértékben járultak hozzá az Alapok. Bátran kijelenthető, hogy a magyar gazdaság stabil, fenntartható és széles körben megalapozott.
A társadalmi helyzetet tekintve, fő prioritás a születések számának növelése és a halálozások számának csökkentése.
További fontos cél a szegénység és a társadalmi különbségek csökkentése, mely szintén összhangban áll az EGT és Norvég Alapok létrehozását szolgáló átfogó célokkal.

A megvalósított programok célkitűzései a Nemzeti Stratégia illetve az Európai Unió fejlesztési irányaival összhangban kerültek meghatározásra. Magyarországi felügyelet alatt 7 programterület, a támogató országok irányításával pedig 3 program valósult meg sikeresen 2017 decemberéig.

Az elért eredmények egyik nagyszerű példája 6 állami iskola (pl.: Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola, siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola) energiahatékonysági beruházásának sikeres megvalósulása és a több mint 3600 diák környezeti feltételeinek javulása.

A kulturális örökség értékeinek megőrzéséhez és megújítása, valamint a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez való hozzájárulás érdekében, számos jelentős kulturális örökségi helyszínt (pl. Kincsem istálló és udvarház, a zugligeti lóvasút végállomás épülete) újítottak meg.

Az EGT Alap az elmúlt évek egyik legfontosabb támogatási forrása volt a támogató országok és Magyarország közötti tapasztalatcserét és tanulási lehetőséget biztosító ösztöndíjaknak, amely 815 mobilitást tett lehetővé a hallgatók és oktatók számára.
A Tempus Közalapítvány honlapja további érdekes információkkal szolgál az Ösztöndíj programmal kapcsolatos eredményekről és hírekről.

A Zöld Ipari Innováció program keretében nagyon szép eredmények születtek a növekvő „zöld foglalkoztatás” és vállalkozói tevékenységgel (pl.: (pl. Alföldi Tej Kft., Univer Kft.) kapcsolatban. A hulladékgazdálkodás, valamint a levegőbe, vízbe és talajba jutó káros gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló sikerekről itt olvashat bővebben.

A közintézmények, a helyi és regionális önkormányzatok megerősített intézményi kapacitásának és humánerőforrás-fejlesztésének köszönhetően a helyi polgárok is élvezhetik Budapest és a vidék fejlődésének eredményeit. (pl.: minőségi időskor elősegítése Alsómocsoládon, a reptéri gazdasággal kapcsolatos helyi foglalkoztatás előmozdítása újszerű és innovatív szolgáltatások bevezetésével)

A hátrányos helyzetű csoportok integrálása tartós pozitív hatást gyakorol a társadalomra. A támogató országok hozzájárulásával például több mint 5300 - elmaradottabb területeken, különösképp roma közösségekben dolgozó - védőnő munkakörülményei javultak a magasabb színvonalú szolgáltatásnyújtás érdekében.

Büszkén mondhatjuk, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítése céljából Magyarország irányításával 314 partnerségi megállapodás került aláírásra, 174 523 személyt ért el a projektek tevékenysége, 46 esemény került lebonyolításra mind a magyar, mind a támogató országok képviselőinek közös részvételével.

Nyilvánosság tekintetében a közösségi média vált a legfontosabb kommunikációs csatornává, és míg az érdeklődők száma 2016-ban alig 200 volt, ez a szám mára már csaknem 11 000-re nőtt. YouTube csatornánkon megtekintheti a kétoldalú együttműködéseket bemutató rövid filmeket, ahol a végrehajtásban résztvevők osztják meg tapasztalataikat a nézőkkel.

A végrehajtási időszak alatt Magyarország számos kihívással szembesült, pl. új programszintű intézményrendszer került kialakításra, a magyar fejlesztési politika rendszerének, a szabályozási keretnek a változásai és a rövid projekt-végrehajtási időszak. Mindazonáltal az eredmények figyelemre méltó sikereket mutatnak, melyből látható, hogy a magyar döntéshozatali és intézményrendszer rugalmas és képes a változó körülményekhez alkalmazkodni. Az eredmények és a tanulságok biztos alapot teremtenek a következő időszak előkészítéséhez, valamint a megvalósítás során összegyűjtött jól bevált gyakorlatok kiválóan hasznosíthatóak a további sikerek és fejlesztések elérése érdekében.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, látogasson el Facebook oldalunkra.

Továbbá szeretnénk figyelmébe ajánlani a támogató országok által felügyelt három program honlapjának elérhetőségét, amelyek szintén számos sikert tudhatnak maguk mögött. Csak egy kattintás a névre és megismerkedhet az adott program hazánk fejlődését szolgáló számos pozitív hatásával:

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Méltányos munka és háromoldalú párbeszéd

Norvég Civil Támogatási Alap