Helyi és mikrotérségi okos energiafelhasználási és energiatakarékossági megoldások

Helyi és mikrotérségi okos energiafelhasználási és energiatakarékossági megoldások

Projekt azonosító: HU11-0005-B1-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

Rácalmás Város Önkormányzat/ NR - Rácalmás Város Önkormányzat

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.07.01- 2017.10.31

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Elverum Kommune

Összköltség / Total budget (EUR)

7800000 HUF/25000 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

7800000 HUF/25000 EUR

 

A projekt célja a magyar (Rácalmás) és norvég (Elverum) települések közötti együttműködés további erősítése az energetikai vonatkozású infrastrukturális és humánerőt illető kapacitásnövelés terén, amely az energiatermelés és -hasznosítás „okosítását” jelenti. Közelebbről, a partnerek célja a korábbi tervezési ciklus során a két partner koordinálásában (és további partnerek részvételével) már megvalósult energiaprojekt jövőbeni gyakorlati-operatív továbbgondolása és a lakosság körében történő, valamint regionális kiterje
A projekt által végrehajtani kívánt tevékenységek az alábbiak: 
1.    Közös projektötlet szinopszisának kidolgozása a következőkben dokumentumokra és a korábbi együttműködési projekt tapasztalataira és eredményeire alapozva. A projekt célja a helyi energiafejlesztési stratégia hosszú távú fenntartása és regionális, illetve helyi bővítése Magyarországon (1 dokumentum)
2.    Az alábbi kettő dokumentum szinopszisának elkészítése:
2.1.    „Okos” energiahasznosítási modell kialakítása a magyar fél közintézményei számára, részben a korábban megvalósított fenntartható energiatermelési lehetőségekre és a rendelkezésre álló humáninfrastruktúra fejlesztésére alapozottan. A cél a fenntartható helyi és regionális energiagazdálkodás, és energiahatékony működés (1 dokumentum)
2.2.    Mikro távfűtési modell a norvég önálló, lakossági energiatermelési szisztémára alapozva. A rendszer egy olyan jógyakorlattal szolgál a magyar fél számára, amely alkalmazhatóvá válik a lakossági energiatermelés terjedésekor, illetve a közintézmények hálózatba szervezésekor. A modell gyakorlati megvalósításra is irányul Elverum területén, alkalomadtán Hernes/Heradsbygd településeken. (1 dokumentum)
3.    A magyar-norvég kapcsolatok további erősítése a tudásmegosztás és további közös munkák lebonyolítása céljából. A cél megvalósulása érdekében közös rendezvények megszervezésére kerül sor (2 esemény)
A projekt időtartama 4 hónap, a projekt hatékonyan járul hozzá a horizontális célok megvalósulásához is.