Gyártósor és építési technológia kifejlesztése új, környezetbarát építőelem létrehozásához

Projektazonosító: HU09-0023-A2-2013

Projekt címe: Gyártósor és építési technológia kifejlesztése új, környezetbarát építőelem létrehozásához

Projektgazda: RAPIDSIL SYSTEM Építőanyag-gyártó és Kereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság

Donor partner: Norwegian University of Science and Technology

SINTEF Energy Research

Megvalósítás időtartama: 2014.04.01. - 2016.09.30.

Támogatási összeg: 139 459 317 HUF (459 201 EUR)

Támogatási intenzitás: 74.63%

Projekt aloldal

A Rapidsil System Kft. olyan környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelő termékeket és építőanyagokat fejleszt ki az építőipar számára, melyek az életminőség tartós javulását elősegítik.

Európában az energiafelhasználás túlnyomó részét a lakó és középületek fűtése teszi ki, melyet igen nagy százalékban fosszilis energiahordozók égetésével nyerünk. A házak, épületek szigetelése így kulcsfontosságú az energiamegtakarítás szempontjából.

Az ásványgyapot szigetelések gyors öregedéséből adódó meghibásodások kiküszöbölésére született az az ötlet, hogy üreges szárú, természetben sűrűn előforduló növényekből újszerű, környezetbarát szigetelési struktúra alakítható ki. A szigetelés rendszer újdonságtartalma hazai és nemzetközi viszonylatban is magas.
A projekt során olyan gyártósor prototípusát valósítják meg, mely automatizált módon, az elvárásoknak megfelelő tűrési értékeken belül képes reprodukálni a tavi nád felhasználásával készülő szigetelésre alkalmas építőelemet.
A kifejlesztésre kerülő gyártósor, és az azzal előállítható építő elem sok szempontból is kielégíti a zöld ipari innováció kritériumait.
A természetes nád szigetelő anyagként történő feldolgozásának egyik legkiemelkedőbb jellemzője, hogy a termék karbon lenyomata negatív. Így a gyártás kifejezetten környezetbarát, és jótékony hatással van a klímaváltozásra.
A projekt megvalósítása során a szigetelő és falazó elemek gyártására alkalmas technológián kívül azok felhasználására és beépítésére is kidolgozzák a technológiai lépéseket.
Körültekintő kutatással és mérésekkel igazolják az építőanyag alkalmazhatóságát és hasznosságát, valamint partnereik révén hatástanulmánnyal igazolják a tevékenység környezetbarát profilját.

A donor partner szerepe:

SINTEF Energetikai Kutatás és a Norvég Műszaki és Technológiai Egyetem szerepe:

Kísérleti fejlesztés: Az energiahatékony épületek ideális, környezetbarát és modern építőelemeinek azonosítása. Az építőelem alkalmazhatóságának vizsgálata, lehetséges alkalmazási területek elemzése. Az esetleges építési technológiák és konzerváló technológiák elemzése.

 

Médiamegjelenések:

Tiszaújvárosi a környezetbarát építőanyag és technológia feltalálója

Nádból készült öko építőanyagot mutatott be egy magyar cég

Tiszaújvárosi találmány a jövő építőeleme