Felkészülés a klímaváltozásra

Felkészülés a klímaváltozásra

Projekt azonosító: HU01-0003-PIERO-A2-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

Bátaszék Város Önkormányzata/ Bátaszék Város Önkormányzata

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.08.21- 2017.12.21

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Fjellugla Kompetance AS

Összköltség / Total budget (EUR)

6 240 000 HUF/20 000 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

6 240 000 HUF/20 000 EUR

 

A klímaváltozás már napjaink jelenségei közé tartozik: hőségnapok nyáron, aszály, árvizek, a téli enyhe majd rendkívül hideg idő, heves viharok jelzik a hatásokat. Az előrejelzések szerint a következő évtizedekben is további extrém hatásokra lehet számítani. A klímamodellek szerint az éves középhőmérséklet 2021- 2050 közötti időszakban 1-2,5 Celsius fokkal emelkedik, 2071-2100 között pedig 2-5 C-ot is elérhet a felmelegedés mértéke.
A klímaváltozás minden hazai és EU- s politikai dokumentumban szerepel, mint globális fenyegetés. Az ehhez történő adaptáció és a hatások enyhítése fontos feladat a gazdasági és társadalmi életben egyaránt.  A hétköznapi életben még nem túl sok minden történt e globális fenyegetésre történő felkészülés szempontjából. Mit kell tenni, hogy a hatásokat mérsékeljük?  Milyen egyéni és közösségi kezdeményezésekkel lehet felkészülni arra a változásra, ami a klímában történik? Milyen új ismereteket kell adni az embereknek? 
Egy magyar kisváros, Bátaszék önkormányzata és egy norvég kisvárosban Tynsetben dolgozó  Fjellugla COmpetanse AS (Hegyi Bagoly) Felnőttképzési szervezet partnerségi megállapodást kötött, hogy választ keressen a fenti kérdésekre  egy együttműködési projekt keretében.Együttműködésüket természetesen hosszú távra tervezik és kiterjesztik az élet más területeire is, kultúra, gazdaság, idősgondozás, ifjúság, felnőttoktatás stb.
A projekt ennek a tervezett együttműködésnek az első szakasza.  A partnerek egymás jobb megismerése érdekében kölcsönösen meglátogatják egymást rövid tanulmányutak formájában, melynek során konferenciát és műhelymunkát szerveznek a klímaváltozás hatásairól,  a helyiek felkészítésének feladatairól, megismerkednek egymás intézményeivel és lehetőségeivel. A magyar fél megismerkedik a klímaváltozás enyhítésére tett norvég eredményekkel, az idős korosztályra gyakorolt hatással és a norvég idősgondozási rendszerrel.