Egyedülálló vagy különleges? Egyszülős családok Magyarországon

Egyedülálló vagy különleges? Egyszülős családok Magyarországon

Projekt azonosító: HU01-0006-COOPER-B1-2017

Projektgazda/Projekt Promoter

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Megvalósítási időszak/Implementation period

2017.11.01- 2018.04.30

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

KULTUR BRYTER GRENSER

Összköltség / Total budget (EUR)

9 360 124 HUF/30 000 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

9 360 124 HUF/30 000 EUR

 

A magyar család-statisztika szerint legalább 350 ezer egyszülős család létezik, ahol egy szülő nevel egy vagy több gyermeket.  Az egyszülős családok száma növekszik, körükben több mint  félmillió gyereket nevelnek. Az összes gyermek 27%-át egy szülő neveli fel. Összességében legalább egy millió ember közvetlenül érintett e kérdésben.    
A számok azt mutatják, hogy a”család, mint a társadalom alapintézménye” jelentős változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Ami az egyszülős családok helyzetét illeti, számos előítélet, régi sztereotípia és álszenteskedés létezik. Az emberek hozzáállása általában inkább korholó, mint segítő e családokkal kapcsolatban.
Az Alapítvány egy új értékalapú közelítést és támogató társadalmi környezetet kíván létrehozni e családok és a szülők számára és változtatni akar a közbeszéd stílusán velük kapcsolatban. Úgy véljük, hogy ez a javaslat egy döntő első lépés lesz, melyet sok más fog követni azzal a céllal, hogy segítő és támogató társadalmi légkör jöjjön létre az egyszülős családok körül.   
Javaslatunk folytatása, továbbfejlesztése és kiterjesztése az Egyedülálló Szülők Klubja  Alapítány meglevő programjainak.
Projektünk fő célja hozzájárulni az egyszülős családok esélyegyenlőségéhez  tudásátadás és tapasztalatcsere révén együtt a Norvég partnerrel . Ennek elérése érdekében konferenciát és műhelymunkát szervezünk a kérdésről.  Bemutatunk norvég innovatív módszertani eszközöket egyszülős   családok és nők számára.   Látogatást szervezünk mindkét ország intézményeibe és szakértőkkel és érintett családokkal találkozunk és egyeztetünk  e családok helyzetéről.    Jótékonysági gyűjtést szervezünk Karácsony előtt a rászoruló egyszülős családoknak, továbbá elindítunk egy nemzetközi hálózat szervezést az egyszülős családokkal foglalkozó szervezetek elérésére a diplomáciai testületek segítségével. Projekt szinopszist készítünk a Norvég Alap jövő évi felhívásához, továbbá stratégiát dolgozunk ki az Alapítvány számára.