Healthy and Active Ageing

Egészséges és aktív időskor

Projektazonosító: HU11-0002-A1-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata / Local Government & Municipality of District 11 of Budapest, Újbuda

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztálya / Prime Minister’s Office – Department For Implementation Of International Cooperation Programmes

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016. május 01. – 2017. április 30./ 01st May 2016 – 30th April 2017

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata / Municipality of the City of Debrecen

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó (EVP Egészségfejlesztési Iroda)  / Csongrád County Health Provider Centre Hódmezővásárhely-Makó (The Vásárhely Health Programme)

Önkéntes Központ Alapítvány / National Volunteer Centre

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

 

Øvre-Eiker Önkormányzata / Municipality of Øvre-Eiker

Összköltség / Total budget (EUR)

 

315 120 811,8 HUF/ 1 111 929,47 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

299 364 772,2 HUF/ 1 056 333 EUR

Projekt aloldal

Az Európai Unió más tagállamaihoz és Norvégiához hasonlóan a magyarországi önkormányzatok számára is nagy kihívást jelent a lakosság elöregedése, melynek következtében egyre növekszik a szociális és az egészségügyi ellátást biztosító intézményrendszer leterheltsége.

Az „Egészséges és Aktív Időskor” című projekt erre dolgozott ki egy lehetséges választ az önkéntesek által az időskorúak számára nyújtott segítő tevékenységeket szervező, koordináló és felügyelő intézményközi együttműködés megvalósításával, amely hozzájárulhat az idősek otthoni életvitele feltételeinek javításához.

A három projektpartner városban – Újbudán, Debrecenben és Hódmezővásárhelyen – több mint 200 fő időskorú részére nyújtottak segítséget a program megvalósítása során kiválasztott és felkészített önkéntesek. A leggyakrabban társalgáshoz, kíséret biztosításához, a háztartási és házkörüli tevékenységek végzéséhez igényeltek segítséget az idősek, de számos alkalommal a közösséghez tartozást erősítő programokon is részt vehettek, mint pl. az önkéntesek által tartott egészséges életmódot, betegségmegelőzést elősegítő, vagy informatikai ismereteket biztosító előadások.

A szervezési és koordinációs tevékenység hatékonyságát – az intézményközi együttműködés részeként – a helyi önkormányzat, az egészségügyi és szociális intézmények, valamint időskorú tagsággal rendelkező szervezetek által delegált tagokból létrehozott ún. Helyi Támogató Csoportok biztosították, akik a munkájuk során a norvégiai partnerszervezet, Øvre-Eiker Önkormányzatának tapasztalatait is hasznosították (pl. az önkéntesek felkészítésében, motiválásában).

 

Médiamegjelenések:

Kutatás és módszertani fejlesztés az „Egészséges és Aktív Időskor” című projekt keretében

„Egészséges és Aktív Időskor” – folytatódik a kérdőíves kutatás

„Egészséges és Aktív Időskor”

Egészséges és aktív időskor

Lezárult az „egészséges és aktív időskor” projekt, melynek eredményeként önkéntesek nyújtanak életminőséget javító segítséget az időskorúak részére otthonaikban

Egészséges és aktív időskor

ÚJBUDAI MOZAIK: Egészséges és Aktív Időskor projektzáró konferencia