Kul-TÚRA határok nélkül

"Kul-TÚRA határok nélkül"

Projektazonosító: HU07-0206-B1-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Besenyszögért Alapítvány

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség - Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság /

Prime Minister’s Office, Deputy State Secretariat Responsible for Cultural Heritage, Social Affairs and Major Cultural Investments

 

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.05.20. – 2017.02.28.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár, Besenyszög Város Önkormányzata, Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Izlandi Magyar Kulturális Társaság (Icelandic-Hungarian Cultural Society)

Összköltség / Total budget (EUR)

66 905 490 HUF/ 220 301,25 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

60 214 941 HUF/ 198 271,13 EUR

Projekt aloldal

A projekt célja a kulturális sokszínűség, a magyar, roma, skandináv népzene és tánc megismertetése, a kulturális területen történő nemzetközi együttműködés kialakítása volt.

Ennek keretén belül létrejött egy folklór tábor, ahol izlandi résztvevőinkkel előadásokon, kézműves foglalkozásokon, és táncházon keresztül ismerkedtünk meg egymás tradícióival, hagyományaival.

Az interkulturális párbeszéd mélységét izlandi utazásunk tovább erősítette, ahol a szigetországban élők ízelítőt kaphattak a magyar kultúrából, mi pedig megismertük a skandinávok mitológiájának hátterét. Koncertet adtunk a Dómkirkjan katedrálisban, a Reykjavíki Kulturális Esten egy órás táncos-zenés produkcióval mutattuk be a magyar kultúra ezer éves történelmét Izland egyik legnívósabb koncertterem és konferenciaközpontjában, a Harpában. A produkció az „Őseink útján” címet viselte és hazatérésünk után nagy sikert aratott itthoni bemutatóinkon is. Szakmai platformok során fotókiállítás, előadások, workshopok formájában vontuk be az izlandi lakosságot interaktív foglalkozásainkba.

A projekt további előadás megszületését tette lehetővé, melyet több környező településen sikerült bemutatnunk. A két részből álló előadást izlandi partnereinkkel közösen hoztuk létre a szokásvilág témájára.

A programot nemcsak lezárta, de meg is koronázta a projektzáró rendezvény, melyet Olav Berstad norvég nagykövet is megtisztelt jelenlétével. A projekt kulturális terméke a Kul-TÚRA kiadvány lett, mely összefoglaló képet mutat tevékenységeinkről, elért eredményeinkről.

A projekt földrajzi határokat áthidalva, sikeresen mutatta be a különböző kultúrköröket, megértette különbségeit, erősítette a kölcsönös elfogadást, valamint mély kapcsolatot, további terveket eredményezett donor- és projektpartnereink között.

 

Médiamegjelenések:

Besenyszögiek az Ejryben, Reykjavíkban 1.

Besenyszögiek az Ejryben, Reykjavíkban 2.

Besenyszög-Tiszasüly-Nagykörű fellépések - "Kul-TÚRA határok nélkül"

Besenyszögi Folklór Tábor- Néptáncos műsor

Besenyszögi Folklór Tábor- Néptáncos műsor 2.

Balogh Zoltán besenyszögi polgármester köszönti az izlandi látogatókat

Pörköltezni tanítják az izlandiakat

Pörköltezni tanítják az izlandiakat

Bevették Izlandot

Besenyszögiek Izlandon

Kul-Túra határok nélkül