Tartalom megjelenítő

Az EGT Alap közel 2,6 milliárd forintos támogatásával hat iskola energiahatékonysági felújítása és egy biogázos kiserőmű építése valósult meg

Program értékelő workshopot tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus (EGT FM) 2009-2014 Energiahatékonyság (HU02) területének Program Operátora, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Program Értékelő Workshopot tartott a tárca mintegy száz munkatársa, szakértője, a projektgazdák, a Nemzeti Kapcsolattartó és a Végrehajtó Ügynökség képviselőinek részvételével 2017. szeptember 14-15-én, Kóspallagon.

 

A rendezvényt Makai Martina zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, majd Papp Katalin, az operatív végrehajtásért felelős Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály osztályvezetője számolt be a mintegy másfél éve zajló munka tapasztalatairól, kihívásairól és tanulságairól. A külső nyílászárók cseréjét, a tető- és homlokzatszigetelést, a kazáncserét, a fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítését, sőt, bizonyos esetekben geotermikus hőszivattyú, napelem és napkollektor telepítését is magába foglaló energiahatékonysági felújítás, valamint a szemléletformálás és a kapacitásfejlesztés, illetve az energiamenedzsment rendszer bevezetésének tapasztalatait a budapesti Móra Ferenc Általános Iskola, a siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola, valamint a debreceni Hatvani István Általános Iskola által végrehajtott projektek gazdái, képviselői osztották meg a résztvevőkkel. Beszámoló hangzott el a Balatonszabadiban létesült, mintegy 2500 háztartás éves villamosenergia-szükségletét előállítani képes biogázos kiserőmű bravúrosan rövid idő alatti létesítéséről is. A kétnapos programot a Nemzeti Kapcsolattartó, a Végrehajtó Ügynökség, valamint a Program Operátor szakfőosztályainak gyakorlatorientált ismertetője és interaktív eszmecseréje zárta.

Az Energiahatékonyság (HU02) programterülete olyan, a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságát, biztonságát és versenyképességét biztosítani kívánó célkitűzések, valamint a nemzetközi szinten tett klímapolitikai vállalások közé is illeszkedő törekvések előmozdítását tűzte ki célul, mint a felhasznált energiamennyiség és a széndioxid-kibocsátás csökkentése, a megújuló energiahordozók arányának növelése, az energiatudatos szemléletformálás. E célok elérése érdekében mintegy 1,7 milliárd forint támogatással hat iskola energiahatékonysági felújítása, szemléletformálása és kapacitásfejlesztése vált lehetővé Debrecenben (két helyszínen), Makón, Siófokon, Tatabányán és Budapesten (Zuglóban). Balatonszabadiban biogázos kiserőmű létesült, amely villamos energia előállítása mellett hőenergia termelésére is képes. A támogatott projektek összértéke megközelíti a 2,6 milliárd forintot.